Visa sidomenyn

Secto Designs

Postades av Magnus Edvardsson

"Idén till Secto Designs hyllade lampor föddes av ett verkligt behov, innovativ användning av trämaterial och skickligt hantverk."

Början

Vägarna mellan Secto Design och designern Seppo Koho korsades 1995 när Tuula Jusélius sökte en designer till sitt nya företag, vars produkter gjordes av innovativ limlaminerat trä. Första gången de möttes var Seppo Koho en nyutexaminerad designarkitekt och de märkte direkt att de hade mycket gemensamt. Båda två delar samma respekt för trä, tydlig design och den skandinaviska stilen och träbearbetning. Kunder som köpte Secto Design möbler klagade på att de inte kunde hitta matchande lampor. Tuula Jusélius uppmärksammade detta och insåg att det saknades trälampor på marknaden. Seppo Koho fick en provision och resultatet var Secto Takpendeln som fortfarande är flaggskeppet i kollektionen.

Att övervinna utmaningar

Seppo Koho tog fram den första prototypen själv och bevisade att det var möjligt att göra Secto lampor. Det var en stor utmaning att hitta en tillverkare som var kapabel att göra en serieproduktion, till sist hittade Tuula och Seppo snickeriet Heikki Saastamoinen i Heinola, i landskapet Päijänne-Tavastland i Finland. Ytterligare utmaningar följde. Den delikata lampan skapade glädje, men en del av återförsäljarna var inte redo för att ta emot en lampa i trä med öppna armar. Som tur var så fanns det också trogna butiker som trodde på idén och lamporna mottogs väl av både heminredare och arkitekter.

Tillväxt

I början av 2000-talet ändrade Tuula Jusélius företag fokus mot lampor och gav således upp möbler. Efter Secto-familjen satte sig Seppo Koho vid ritbordet och skapade Octo, Victo, Puncto, Kontro, Owalo och den senaste spiralmodellen Aspiro. Heikki Saastamoinens lilla snickeri har nu vuxit till en fabrik och har blivit en trähantverkshub i Heinolaområdet. De nya modellerna har även genererat jobb för andra tillverkare och utöver Heinola tillverkas Secto Designs lampor i Järvenpää. Tillsammans utgör tillverkningsnätverket ca tjugo partners.

Tillverkning

Alla Secto Designs lampor är handgjorda av finska PEFC-certifierade hantverkare, finsk björkfaner i högsta kvalitet som formpressas till skivor. Skivorna skärs till skivor, som behandlas med sand och sammansätts med ringar av aircraft plywood. Därefter limmas skivorna och fästs på ringarna. Alla Secto Design lampor tillverkas och kontrolleras noggrant innan de skickas till sina destinationer. Allt arbete utförs i Finland. Med sina tydliga och intressanta arkitektoniska former är Secto Designs lampor ett utrymme i sig själv. Ljuskällan är gömd på insidan av lampskärmen för att förhindra bländning. Det varma ljuset reflekterar dina utrymmen och skapar en inbjudande miljö.

Secto Design Internationellt

Bilder ger inte lamporna sitt rätta sken åt ljuset de skapar: det måste upplevas på riktigt. Detta är anledningen att Secto Designs främsta och viktigaste marknadsföringskanal är mässor. Under årens lopp har företaget byggt upp ett omfattande återförsäljarnätverk runtom i världen.

Projekt

Idag hittar du Secto Designs lampor på många intressanta platser, så som på Finlands ambassader i Brazilien och Kosovo, American Express huvudkontoret I Sydney, Austrualia; Museum des Sciences Naturelles in Bruxelles, i Belgien; Tallins flygplats, i Estonien; One Madison Park New York, i USA och på Heathrows huvudkontor i England. Hela kollektionen hittar du på Designmuseet i Helsingfors, Finland; Design Post i Köln, Tyskland; i butiken på Museum of Modern Art i New York, USA; olika internationella flygplatser som Gardemoen i Oslo, Norge; Paris-Charles de Gaulle i Paris, Frankrike; Münchens flygplats i Tyskland och på Landvetter i Göteborg.

Värnar om miljön

Secto Designs lampor är ursprungligen designade med energibesparande ljuskällor och är ständigt på jakt efter de bästa lågenergilamporna på marknaden, så som LED. Björken i Secto Designs lampor kommer från centrala Finland vilket är i närheten av platsen där de tillverkas. Under produktionen är det ett stort fokus på återvinning och sortering. T.ex. så används det överblivna sågspånet till att göra träpellets för uppvärmning av hus. Som tillverkare av elektronik ansvarar Secto Design för återvånning och avfallshantering av sina produkter i enlighet med EU-direktivet WEEE och lagstifningen för finska avfall. Secto Design är en medlem i SELT rf.

Image Gallery

Sample Block Quote
Praesent vestibulum congue tellus at fringilla. Curabitur vitae semper sem, eu convallis est. Cras felis nunc commodo loremous convallis vitae interdum non nisl. Maecenas ac est sit amet augue pharetra convallis nec danos.
Sample Paragraph Text
Praesent vestibulum congue tellus at fringilla. Curabitur vitae semper sem, eu convallis est. Cras felis nunc commodo eu convallis vitae interdum non nisl. Maecenas ac est sit amet augue pharetra convallis nec danos dui. Cras suscipit quam et turpis eleifend vitae cosmopolis. Donec nec elementum odio, quis consequat eros. Integer accumsan eu dolor vitae volutpat. Integer elementum vestibulum erat at dictum. Mauris ornare nisi vitae odio elementum porttitor. Vestibulum ornare odio id quam pellentesque tristique

Några favoriter

Okänd säljare
-
Okänd säljare
-
Okänd säljare
-